Tien vragen aan...

Luc Bemelmans

1. Hoe bent u erachter gekomen dat u talent heeft voor beeldhouwen?
In mijn jongere jaren was ik altijd al veel aan het tekenen, hoofdzakelijk beeldhouwthema's. Tijdens mijn periode aan de Pedagogische Academie hadden we handvaardigheidles waar we regelmatig ook kleien en andere thuiswerkopdrachten kregen. Mijn leraar was telkens zeer verwonderd over hetgeen ik presenteerde. Dus eigenlijk door deze reacties ben ik me gaan realiseren dat ik hier wel talent voor had.

2. Wat is uw opleiding/achtergrond?
Na de Pedagogische Academie ben ik naar de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg gegaan.

3. De mensvorm is een centraal thema in uw werk. Waarin is de voorkeur voor dit thema gelegen?
De mensvorm dat klopt, maar meer specifiek is het de vrouwfiguur. De vrouwfiguur is een metafoor voor de schepping, de creatie. Dus eigenlijk een metafoor voor mijn eigen werk, want ik ben ook een schepper, creator. De vrouw is ook een tot levenwekkend maar ook levenvullend raadsel. Dat raadsel komt dan ook weer terug bijvoorbeeld in knoopvormen, die op hun beurt ook weer een raadsel of puzzel zijn.

4. Hoe zou u uw eigen werk omschrijven?
Mijn werk heeft zijn poot in de klassieke beeldhouwkunst. Het is dus geen beeldhouwkunst die omver wil werpen. Ik voel me helemaal thuis bij de grote traditie van de beeldhouwkunst en probeer daar op mijn manier een bijdrage aan te leveren.

5. Met welke materialen werkt u? Waar gaat uw voorkeur naar uit en waarom?
Ik werk veel met brons. Een grote passie is ook werken met steen. Soms werk ik ook in hout en voor sieraden soms in zilver. Mijn grootste voorkeur gaat eigenlijk uit naar steen, maar omdat je toch in het commerciële circuit zit, is het eigenlijk gegroeid dat ik steeds meer met brons ben gaan werken.

6. Wat is een van de hoogtepunten uit uw kunstenaarsbestaan?
Ik heb hele mooie en eervolle tentoonstellingen gehad, zoals in het Singer Museum in Laren. Maar het grootste hoogtepunt uit mijn kunstenaarsbestaan vind ik toch de waardering die ik krijg van collega's die ik hoog in het vaandel heb staan.

7. Welke kunstenaars inspireren u?
Vroeger was dat een hele serie, een hele kanonnade. Maar de laatste tijd, wat me het meeste weet te beroeren en nog steeds weet te prikkelen en verwonderen is de originele Afrikaanse kunst.

8. Hoe gaat u om met de zakelijke kant van het kunstenaarsschap?
Als je je eigen passie gaat volgen, dan kom je in een heel avontuurlijk bestaan terecht, ook financieel. Soms met heel goede tijden, maar ook mindere tijden. Voor de rest kun je eigenlijk niets forceren. Als een klant niet wil kopen kan ik hem daar niet toe dwingen. Dus het blijft avontuurlijk.

9. Welk advies zou u een jonge beginnende kunstenaar willen geven?
Volg je droom en als je van je hobby je werk kunt maken, doe het. Maar wees wel kritisch op jezelf en weet wat kwaliteit is.

10. Waar kunnen we uw werken zien?
Op verschillende plekken. Ik ben niet iemand die heel veel exposeert. Maar mijn vaste galeries zijn Gallery Bell'Arte, Galerie Aelbrecht en Galerie Lambèr. Mijn werken zijn ook in andere galerieën te zien, maar met name galerieën in Nederland.